2009. december 6., vasárnap

Természetesen...


Kínai ánizs


Az influenzás időszakban fontos a vírusok szaporodását gátló fehérjét, az interferont serkentő gyógynövények fogyasztása, így a már jól ismert echinacea, ginszeng vagy a különböző méhészeti termékek a C-vitamin, valamint egyéb gyógynövény termékek. A hagyományos kínai orvoslásban több ezer éve használják azonban gyógynövényként a kínai csillagánizst (illicium verum) is, fűszerként vagy gyógytea formában többek között méregtelenítés céljából. A modern gyógyszerészeti kutatásoknak köszönhetően pedig napjainkban már fontos készítmények hatóanyagaként is alkalmazzák. Ennek eredményeképpen az influenza megelőzésére és kezelésére szolgáló gyógyszerekben is szerepel a kínai csillagánizs hatóanyaga, a sikimisav.

„A hagyományos kínai orvoslás szerint az emberi szervezetben lejátszódó folyamatok egymással összefüggésben vannak. Éppen ezért az influenza ellen fontos a védekezés négyes mechanizmusa. Az első a megelőzés és az immunrendszer erősítése. A második a már bekerült kórokozok eltávolítása a légutakból és a szervezetből egyaránt. A harmadik a tüdő belső hőmérsékletének csökkentése. A negyedik a salaktalanítás, amellyel a beleket tartjuk tisztán, hiszen ezzel is távoznak a kórokozók. A TCM szerint ugyanis a belek és a tüdő szoros összefüggésben vannak. Amennyiben a belek tiszták, normálisan működnek, akkor a tüdő védekező rendszere is hatékonyabban működik.”

A légutak védelmére:
Hasznos recept lehet a légutak védelmére, ha 15 gramm újhagymát, 30 gramm jégcsap retket, 4 szem aszalt jujuba gyümölcsöt főzzünk egy liter gyömbér teával 15-20 percig, majd langyosan elfogyasztjuk.

Gyors recept köhögésre:
Köhögés esetén 10 db ginkgo magot és egy felaprított körtét 3 dl vízben főzzünk meg, és végül adjunk hozzá két evőkanál mézet. A kellemes ízű kompótot gyermekek és idősebbek is szívesen fogyasztják.

TCM - Dr. Chen Zen

1 megjegyzés:

Kaoka írta...

Hűha! Ez jó kis összefoglaló. :)
Köszönöm a tippet. :)